Lagris luštěniny

Luštěniny jsou plody bobovitých - motýlokvětých plodin. Dodávají lidskému organismu velké množství bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a vlákniny.  Naopak tuk neobsahují téměř vůbec. Také díky vzrůstající popularitě vegetariánské či veganské stravy se luštěniny opět vrátily na náš stůl. Z luštěnin je možné připravovat nepřeberné množství jídel, příloh, salátů, pomazánek, či i sladkých dezertů a u mnohých spotřebitelů se využívají i v naklíčené podobě. Pro všechny luštěniny platí pravidlo – solit je až těsně před dovařením (jinak mohou ztvrdnout). Většinu luštěnin před vařením namáčíme, aby změkly, nabobtnaly a zkrátila se doba vaření. Nově však také nabízíme luštěniny, které není třeba namáčet, jedná se například o francouzskou čočku, čočku beluga, červenou čočku či fazole černé oko, mungo a adzuki. Pokud chcete zamezit nadýmání při vaření luštěnin, zkuste k nim při vaření přihodit bylinky, nejvhodnější jsou saturejka, tymián, majoránka, bazalka či bobkový list.